Lesson series

Mindful Playmode training

Creativiteitstraining op basis van mindfulness. Startdatum 17 maart 2023 - €375
 • 6 weken elke week een online live bijeenkomst

  Opeenvolgend elke vrijdag van 15.30- 17.30 uur. 
 • Play opdrachten

  Aangevuld met meditaties en play opdrachten in je eigen tijd
 • 12 deelnemers 

  In een veilige besloten leeromgeving
 • Met Playbook

  Wekelijkse prints van werkboek. Plus Playmode map en papergoodies in de post.

  Train je opmerkzaamheid. Kun je zien wat je over het hoofd ziet?

  Zesweekse training met wekelijkse live online bijeenkomst

  Playmode creativiteits training
  op basis van mindfulness 

  Creativiteit en mindfulness

  De playmode houding, waarin iedereen creatief kan zijn, ligt precies tussen de doe- en zijn modus in. Bewust met je houding bezig zijn is een kwaliteit die je kunt trainen met mindfulness

  Je bent je eigen inspiratiebron

  Je hoeft niets te kunnen, geen speciaal talent te hebben, je hoeft niets aan te schaffen, je hoeft je leven niet te veranderen, je schuift aan zoals je bent met alles erop en eraan en dat is jouw bron van inspiratie.

  De drie kernvragen

  Creativiteit voegt een derde reactie strategie toe aan mindfulness en compassie. De kernvraag van mindfulness is: wat ervaar ik nu? De kernvraag van compassie is: wat heb ik nu nodig? En de kernvraag van playmode is: wat zijn nu mijn mogelijkheden?

  Niet het product maar het proces

  In deze training zijn we niet bezig met een perfect eindproduct maar met een imperfect proces. Playmode is de houding tussen inspanning en ontspanning, tussen veiligheid en uitdaging. In deze training leer je je persoonlijke afstemming te vinden en playmode te faciliteren voor jezelf en je omgeving.
  Mindful Playmode

  Mindful Playmode training

  Creativiteitstraining op basis van mindfulness. Startdatum 17 maart 2023

  De Playmode creativiteitstraining is een toepassing van mindfulness waarin we onze aandacht trainen om bewust gedachten en ideeën te genereren, waardoor we van reactief naar creatief gedrag kunnen gaan.De creativiteit die we gaan ontwikkelen is de creativiteit van de vrije ideevorming. Om vrij te zijn moet je je bewust zijn van je beperkende patronen en jezelf vervolgens toestaan om nieuwe (denk) paden te bewandelen. De houding die we daarvoor nodig hebben is een combinatie van de doe- en zijnsmodus: playmode.

  Door het beoefenen van mindfulness leren we dat we niet onze gedachten zijn. In deze creativiteitstraining leren we spelen met onze gedachten. Wat wil je denken? En hoe stuur je je denken aan om bewust ideeën te genereren?

  In therapie kun je onderzoeken waar beperkende ideeën (over jezelf) vandaan komen, in deze training kijken we juist waar constructieve, originele ideeën vandaan komen. We nodigen ze uit, we juichen ze toe. In het proces steunen we op het reflectieve vermogen van mindfulness en compassie als het nog niet lukt. Mindfulness is het middel maar niet het doel. We willen niet kalm worden, we willen bruisen!

  We blijven dicht bij huis. Bij mindfulness en onszelf. Door formele maar ook veel informele oefening gaan we Playmode ervaren. Als we namelijk met een creatieve mindset aanwezig kunnen zijn, als we herkennen wanneer we onszelf vastdenken, geven we onszelf meer keuze en dus vrijheid in de manier waarop we willen reageren op onze binnen- en buitenwereld. Dat is ons doel.

  De geest kan je grootste gevangenis zijn 
  maar ook je mooiste speeltuin. 

  Daarna kun je creativiteit toepassen in je dagelijkse leven, op kunst, innovaties, wereldproblematiek, kortom hoe je het maar wenst in te zetten.

  Voor jezelf: want wie kan vertrouwen op de eigen creativiteit heeft minder om bang voor te zijn (en meer om zich op te verheugen).

  Voor de mensen om je heen: want net als kalmte is creativiteit ook besmettelijk.

  En voor de wereld: om die net een tikje mooier, schoner, groener, liever, grappiger, eerlijker, zachter of slimmer te maken, op jouw uniek eigen manier.

  Mindful Playmode

  Het programma


  In zes weken tijd, in zes online bijeenkomsten van twee uur spelen we met onze opmerkzaamheid, verbeeldingskracht, inspiratie, verbale en non-verbale bewustzijn. We leren vaardigheden om het onverwachte gedeelte van creativiteit te faciliteren en te spelen met alles dat zich aandient.

  Je hoeft niets te veranderen, je hoeft niets te kunnen, alles is er al. We nemen onszelf als geheel mee en mogen ontdekken dat we, dankzij onze ervaringen en manier van waarnemen, een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn.

  Creativiteit is een enorm domein, we leggen ons toe in deze training op de creatieve houding en het creatieve proces en niet op enig creatief resultaat of product.

  In deze training cultiveren we het creatieve vermogen van de geest, waardoor we:

  • Veerkrachtiger met uitdagingen kunnen omgaan
  • Onszelf kunnen ‘verruimen’ voorbij vaste patronen
  • Nieuwe mogelijkheden ontwikkelen op thema’s van onszelf en de samenleving
  • En met meer plezier en vreugde kunnen leven.
  De live Zoom bijeenkomsten zijn op 
  Vrijdag 17 maart 2023 van 15.30-17.30 uur
  Vrijdag 24 maart 2023 van 15.30-17.30 uur
  Vrijdag 31 maart 2023 van 15.30-17.30 uur

  Vrijdag 07 april 2023 van 15.30-17.30 uur
  Vrijdag 14 april 2023 van 15.30-17.30 uur
  Vrijdag 21 april 2023 van 15.30-17.30 uur

  Mindful Playmode

  Voor wie


  De Playmode creativiteitstraining op basis van mindfulness is voor iedereen die de kracht van de spelende geest wil cultiveren, om bewust gedachten en ideeën te genereren. Om hiermee het vertrouwen op de eigen creativiteit te vergroten en daarmee ook de vrijheid van de bewuste respons.

  Je hoeft geen creatieve voorkennis, talent of expressievorm te hebben. Wel is het voor mensen die bekend en geoefend zijn met de basisbeginselen van mindfulness. 

  Het is voor mensen:
  • die nieuwsgierig zijn naar hun eigen geest en willen en durven spelen met alles wat in hun gedachte- en gevoelswereld omgaat. Verbaal en non-verbaal.
  • die mindfulness op verschillende vlakken van hun leven willen toepassen.
  • die last hebben van lethargie, verveling, bore-out.
  • die vastzitten in een situatie of in hun denken.
  • die creatief uitgedaagd en bekrachtigd willen worden.
  • die meer lichtheid en levenslust willen ervaren.

  Barbara Tammes

  Mindfulness vind ik een prachtige en intelligente manier om in dialoog te gaan met je gedachten en ervaringen. Maar uiteindelijk is het doel volgens mij niet om kalm te zijn maar om te bruisen. En daar komen playmode en creativiteit om de hoek kijken.

  Naast een succesvolle carrière in meerdere creatieve beroepen, allemaal rondom het bedenken en uitvoeren van ideeën en verhalen in woord en beeld, heb ik de basisopleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd bij het Centrum van Mindfulness. Deze training is tot stand gekomen met behulp van het Centrum voor Mindfulness met speciale bijdrage van, en dank aan Rob Brandsma.

  Ik ben geen wetenschapper die de waarheid wil vastleggen, maar een creatief die samen met jou een werkelijkheid wil scheppen. 
  Write your awesome label here.
  Created with